Wolvenroedel neergestreken in Bad Reichenhall

De A-Wolvenbatterij is begin februari naar Bad Reichenhall geweest. Deze Grensverleggende Activiteit vond plaats onder winterse omstandigheden. De leerdoelen voor deze oefening waren leiderschap niveau II, doorzettingsvermogen en Esprit de Corps.

Als voorbereiding op deze oefening heeft de Batterij veel kilometers met rugzak afgelegd, inclusief speedmars. Daarnaast is er aandacht besteed aan optreden koud weer, lawines en hoe te handelen bij een lawine. Hierbij werd ook aandacht besteed aan het zoeken naar slachtoffers onder de sneeuw, warmte-packing maken in geval van onderkoeling en de afvoer van een lawineslachtoffer middels brancard.

De kwartiermakers vertrokken al op vrijdag en het hoofddetachement vertrok op maandagochtend vroeg naar bergsporthotel Fritz am Sand. Onderweg nog even langs de Burger King waarna we ‘s avonds aankwamen bij de legering. Snel werd iedereen gelegerd waarna de bevelsuitgiftes voor de komende dag plaatsvonden en de uitrusting werd voorbereid.

Op dinsdag ging het A-peloton skiën en het B-peloton langlaufen. Het Staf-peloton was ingedeeld bij het A-peloton. De skiërs werden naar niveau opgedeeld in 2 groepen waarbij de wat meer ervaren groep in totaal zo’n 32 km heeft afgelegd. Deze dag verliep naar wens zonder enige blessures. De doelstellingen die voor deze week waren bepaald zijn deze dag aangehaald en positief behaald met natuurlijk wel verbeterpunten. Een belangrijke les die velen deze week hebben geleerd is dat langlaufen geen sport is voor gepensioneerden, maar dat het fysiek behoorlijk zwaar kan zijn.

Eenmaal terug bij Fritz am Sand kon er gegeten worden, werd de dag geëvalueerd en kreeg iedereen alweer een nieuwe bevelsuitgifte van de groepscommandant voor de volgende dag.

Op woensdag waren de rollen omgedraaid. Het A-peloton ging skiën en het B-peloton ging langlaufen. Ook werd deze dag van groepscommandant gewisseld, zo kwamen de korporaals ook aan hun leerbehoefte op leidinggevend gebied.

Iedereen had er wel schik in. De omgeving was mooi en het weer zat ons deze week echt mee. Ook inzet en doorzettingsvermogen ontbraken niet op deze dag. De langlauftocht van ongeveer 25 km verliep niet altijd volledig vlekkeloos op het gebied van techniek: Het was vallen, opstaan en weer doorgaan. Maar ondanks dat werd geprobeerd de afspraken die maandag bij de evaluatie waren gemaakt na te komen (niveau 1 zaken, elkaar aanspreken, tijden halen etc.).

De loipe (een spoor in de sneeuw, dat gebruikt wordt bij het langlaufen) liep door tot aan de achterzijde van onze legering, waar iedereen uiteindelijk heelhuids terug kwam. De spullen werden verzameld en ingeleverd en net als de dag ervoor konden mensen gaat dineren, evalueren en na de bevelsuitgifte voorbereiden op de komende dag. Van het ontspannen momentje in de bar werd dankbaar gebruik gemaakt, niet geheel onbelangrijk in zo’n week.

Donderdag stond voor het A-peloton in het teken van toerskiën en voor het B-peloton in het teken van een flinke wandeltocht op sneeuwschoenen. Dit was voor vrijwel iedereen nieuw. Hier kon je echt merken dat alle groepen vooruit gingen voor wat betreft gemaakte afspraken tijdens de evaluaties. Het toerskiën was op sommige momenten best pittig, maar de omgeving maakte veel goed en de onderlinge sfeer was ook top.

Ongeveer halverwege de dag deed zich een scenario voor dat er een lawine was afgegaan. Hierbij werd er gekeken hoe wij als groep hierop reageerden. Dit verliep erg goed. De groepscommandant verdeelde de rollen en de 2 slachtoffers in het scenario werden gevonden m.b.v. de lawinepieper (een op het lijf gedragen zender) en het bijbehorende materiaal. Aansluitend werd de tocht hervat en na vele uren klimmen (17 km), mochten we aan het einde van de dag gelukkig naar beneden glijden. Na aankomst bij Fritz am Sand kregen we vrijwel direct een bevelsuitgifte van de Sgt distributeur om de komende uren een enorm sneeuwhol voor een groep te gaan maken. Ondertussen moest er gegeten en geëvalueerd worden. Er werd een verdeling gemaakt en de opgedragen tijd werd met succes gehaald. Het sneeuwhol was immens en geschikt om een groep in de meeste barre omstandigheden te laten overleven.

Op de laatste dag wisselden de pelotons weer van rol en nam het A-peloton deel aan de sneeuwschoentocht en het B-peloton aan het toerskiën. Ook deze dag werd er weer geoefend hoe een slachtoffer in een lawine te zoeken en met een brancardslee te verplaatsen. Dit alles gebeurde onder behoorlijke tijdsdruk, waarbij de pelotons fysiek tot het uiterste gingen om de tijden te halen. Na bijna 12 km op sneeuwschoenen was het einde in zicht, werd de oefening afgesloten met een evaluatie en werd de legering opgeleverd. Om 19.00 uur verlieten we Fritz am Sand waarna we na een hele nacht rijden op zaterdagochtend vroeg weer op onze vertrouwde kazerne in ‘t Harde terug waren. Na een gezamenlijke kop koffie konden we gaan genieten van een welverdiend verlof.

Tijdens deze grensverleggende activiteit in Bad Reichenhall zijn zowel individueel als binnen de groepen grote stappen gemaakt. Er zijn betere leiders gemaakt, het doorzettingsvermogen is tot het uiterste getest en de roedel is nog sterker geworden. De A-Wolvenbatterij is een eenheid om trots op te zijn!!

Andere artikelen

Login ledengedeelte VOAWEB